De tijd gaat snel. De website Rozenburgpark.nl is al sinds 26 oktober 2001 online en de statistieken op de homepage melden grote aantallen bezoekers en bezochte pagina’s. Weliswaar kende de site af en toe onderbrekingen, maar toch. De aanleiding toen om een website te beginnen was om de verloedering van het park tegen te gaan. Daklozen maakten het park onveilig, veel lege flessen sterke drank en blikjes bier, pizzadozen, het onderhoud liet erg te wensen over, diverse lantaarns werkten niet, etc. Lees de oude blogs uit die tijd en de jaren erna er maar op na.
Veel is inmiddels verbeterd. Vervelende bezoekers zijn niet meer aan de orde van de dag, het park kan veilig worden genoemd en het park wordt schoongehouden. De verlichting doet het weer en in de lente en zomer is het park een lust voor het oog.
Helaas is het niet allemaal botertje tot de boom. Nu, in 2024, kent het park andere problemen. Het onderhoud is weliswaar verbeterd maar nog lang niet zoals het zou moeten zijn. Laten we een paar serieuze punten langslopen.
- Het park is ernstig verzakt. Komend vanuit de Merulaweg zie je onmiddellijk dat het park in een soort kuil ligt. Zo is het hoogteverschil tussen de opgehoogde tuin van een huis aan de Dillenburglaan en het park meer dan 70 cm. Het lijkt wel alsof de tuin op een terp is aangelegd.
Aan de jarenlange verzakking aan de westzijde is vrijwel nooit wat gedaan, terwijl het grote gazon aan de oostzijde in de loop der jaren tenminste twee keer is opgehoogd en van extra drainage is voorzien. Ook zijn de voetgangerspaden en de bosschages aan de oostzijde enkele jaren geleden met redelijk succes opgehoogd. - De gevolgen van de verzakking zijn ernstig. Vrijwel overal in het park is er sprake van wateroverlast, zowel op de voetgangerspaden als op de gazons. Na een flinke regenbui is het park door flinke plassen voor voetgangers vaak niet meer toegankelijk. Ernstige wateroverlast ter hoogte van het Mecklenburgplein moest eerder dit jaar zelfs met een tijdelijke noodgreep worden verholpen (met succes overigens).
- De bosschages aan de west- en noordzijde verdienen veel meer aandacht. Ze zijn vaak verworden tot ondoordringbare struikpartijen, een stadspark onwaardig.
Ook nu maakt de website melding van dergelijke problemen, hopelijk met succes. In elk geval zullen voetgangerspaden en sommige delen van de gazons onder handen worden genomen, zo verzekerde de projectmanager Van Zijl een paar maanden terug. We zijn benieuwd hoe dit project wordt aangepakt.