Koningsdag

Jaren geleden werd de Koninginnedag veelal gevierd op het grasveld bij het Libanon Lyceum aan de Mecklenburglaan. Deze locatie wordt meestal Mecklenburgplein genoemd, maar dat is niet juist. Het plein met deze naam ligt halverwege de Mecklenburglaan, pal tegen het Rozenburgpark aan.
Het Rozenburgpark werd in die tijd nauwelijks gebruikt voor activiteiten tijdens Koninginnedag. Toen later de vrijmarkten populairder werden, bouwden particulieren er kleine stalletjes op om spulletjes te verkopen. In latere jaren trok het Rozenburgpark steeds meer publiek en wanneer het mooi weer is, kan er op Koningsdag eigenlijk niemand meer bij.
Aanvankelijk was het Rozenburgpark na Koningsdag nog dagenlang een vreselijke bende, maar sedert enige jaren gaat de ROTEB dezelfde avond aan de slag en de volgende dag is het niet meer te merken dat Koningsdag zoveel bezoekers en stalletjes heeft getrokken. Bravo voor de ROTEB.
Op deze plaats zal de redactie aandacht besteden aan Koningsdag.

26 april 2018
Op de koningsdag zal het droog blijven, als we de voorspellingen mogen geloven. Vandaag, de dag voor Koningsdag, zijn de gazons gemaaid, een knots van een (zieke) boom op de hoek van de Oranjelaan aan de zijde van de Rozenburglaan is geveld. Het park is er klaar voor. Morgenochtend voor dag en dauw komen de eerste ‘handelaren’ al om een zo gunstig mogelijk plekje te bemachtigen. Dat is ook wel nodig, want de afgelopen jaren werd het steeds drukker. Zo druk zelfs dat de mensen op het midden van het gazon een plekje moesten vinden. Benieuwd hoe het morgen eruit ziet.

27 april 2018 (Koningsdag)
Al bij het licht worden was het een drukte van belang. Veel bezoekers hadden de avond ervoor al een plekje afgebakend en de Mecklenburglaan en het Mecklenburgplein stonden vol met ‘vreemde’ auto’s die tot aan de nok waren gevuld met spulletjes. Opnieuw leek het voller dan het voorgaande jaar. Ouders met hun kinderen, maar ook enkele handelaren probeerden hun waar aan de man te brengen. Opnieuw verliep de dag vlekkeloos.
Aan het eind van de dag vertrokken de bezoekers weer. De meesten hadden de achtergebleven spulletjes keurig in dozen klaar gezet voor de mannen van de ROTEB, enkelen hadden die moeite niet genomen. Maar toen dezelfde avond de ROTEB het Rozenburgpark weer had verlaten, zag het park er weer (bijna) als een zonnetje uit.

28 april 2018
Het park zag er weer als vanouds uit. Op de gazons kon je nog zien waar de diverse stalletjes hadden gestaan maar van rommel was geen sprake meer dank zij de mannen van de ROTEB. Op deze manier is Koningsdag in het park ook voor de omwonenden een feest.