Zo was de koninginnedag

Wie de afgelopen koningsdag het Rozenburgpark bezocht, kon bijna over de hoofden lopen. Wat een drukte. Het weer zat ook wel mee, maar toch. Het gehele park was gevuld met kleine stalletjes van particulieren met kinderen (heel leuk) tot professionele handelaren met hun marktwaar (zou eigenlijk niet moeten). Die drukte is van de afgelopen jaren want zo’n twintig jaar geleden was het park amper gevuld.

De vrijmarkt op 30 april 2004

De foto geeft wel een heel ander beeld van de vrijmarkt. Vele jaren terug concentreerde deze zich aan de westzijde. Het park aan de oostzijde bleef toen nog geheel leeg.. En natuurlijk was het gazon tussen de Oranjelaan en de Waldeck Pyrmontlaan bestemd voor de Oranjevereniging waar je ook oranje roomsoezen van Carlier kon kopen.

In de loop der jaren werd het drukker en drukker. Zo druk zelfs dat de avond voor koninginnedag al stukjes gazon werden afgetaped voor een plekje de volgende morgen. Het grote gazon aan de westzijde werd jaar na jaar meer gebruikt en al snel werd ook de oostzijde van het park geheel benut.

Een en ander ging ook gepaard met bijzondere gebeurtenissen. Zo werden een keer alle auto’s die langs de Kralingse Plaslaan op de groenstrook stonden geparkeerd zonder pardon op de bon geslingerd, zoals dat toen nog gebeurde.

Toen het Rozenburgpark tijdens koninginnedag grotendeels in gebruik was genomen, besefte de gemeente nog niet dat zoveel mensen met zoveel spulletjes ook flink wat troep zouden achterlaten. Zo kon het gebeuren – tot ergernis van de omwonenden – dat het dagen duurde voor het park werd schoongemaakt. Het park zag er dagenlang uit zoals op zaterdag de grote markt.

De afgelopen jaren gaat het er heel anders aan toe. De laatste ‘handelaren’ hebben hun hielen nog niet gelicht of de ROTEB betreedt met groot materieel en veel menskracht het park en een paar uur later ligt het Rozenburgpark er weer als een zonnetje bij. Wie ‘s avonds een rondje door het park maakt, heeft er geen idee van dat daar eerder een vrijmarkt heeft gewoed. Petje af voor de ROTEB.