Ophogen en drainage hebben wel zin

Het Rozenburgpark wordt door de vijver in twee delen gesplitst. Het oostelijk deel grenst aan de Rozenburglaan, het westelijk deel aan de Mecklenburglaan en het Mecklenburgplein. De Vijverbrug verbindt beide delen. De wateroverlast van de afgelopen weken betrof voornamelijk de westkant. Hoe kan dat?


Plannen bij de gemeente
Bij de gemeente Rotterdam is een plan van aanpak voor het Rozenburgpark in voorbereiding. In een mail aan de omwonenden schrijft het Team Kwartiermaken Park Rozenburg onder andere:

We hebben hier te maken met wateroverlast en dalende bodem; net als veel parken in West- Nederland. Daar hebben bezoekers en omwonenden last van. Alleen de bodem ophogen en het water afvoeren is niet voldoende. Om het park weer sterk en weerbaar te maken, is een structurele, duurzame aanpak nodig. Dat willen we graag goed doen.

Het is goed nieuws dat de gemeente wat aan het Rozenburgpark wil doen want dat is dringend noodzakelijk. Maar het is niet de eerste keer dat dergelijke plannen worden gelanceerd. Dus enige terughoudendheid is op zijn plaats.

Ophogen is zeker noodzakelijk
In het bericht wordt gesteld dat alleen de bodem ophogen en het water afvoeren niet voldoende is maar dat een structurele, duurzame aanpak nodig is. De eerste constatering is mogelijk juist maar het park ophogen en draineren zijn zeker wel noodzakelijk, dat staat als een paal boven water. Dat bewijst het gazon aan de oostzijde.

Dit is in de afgelopen 40 jaar zeker twee keer opgehoogd en een paar jaar geleden ook gedraineerd. Het ging niet allemaal in een keer goed, maar de afgelopen weken toonden aan dat deze aanpak heeft geholpen. Bij hevige regenval stonden grote delen aan de westzijde blank, maar op het oostelijke gazon waren nauwelijks plassen te bekennen. Ophogen en draineren hebben hier kennelijk wel geholpen.

Niet alleen de gazons maar ook paden en bosjes
Dit is ook het geval bij de bosschages naast het voetgangerspad bij de Rozenburglaan. De grond en het pad zijn daar een paar jaar geleden flink opgehoogd en de beplanting had de afgelopen weken geen last van teveel water. Heel anders dan aan de westzijde waar langs de tuinen van de Mecklenburglaan diepe plassen staan. Niets bijzonders overigens want die plassen staan er vrijwel permanent. Om maar niet te spreken van de enorme plassen op de voetgangerspaden.

Tja, en wie zou er verder tegen een structurele, duurzame aanpak kunnen zijn? De vaste bezoekers niet en de omwonenden evenmin. Daarom zijn we nieuwsgierig naar de plannen.

Benieuwd naar de gemeentelijke plannen
Het spreekt vanzelf dat bezoekers en omwonenden reikhalzend uitkijken naar de plannen die aan het einde van het eerste kwartaal zullen worden gepresenteerd. Zou dat trouwens niet een beetje voortvarender kunnen?