Een paar jaar geleden is de Kralingse Plas flink onder handen genomen. Maandenlang voeren boten af en aan. De kostbare operatie (vele honderdduizenden euro’s of misschien wel meer dan een miljoen) had tot doel de Plas weer schoon te maken, want daar was die wel aan toe, zo werd van gemeentewege gemeld. Blauwalg en andere problemen zouden tot het verleden behoren. Helaas geven de foto’s, gemaakt op 25 juli 2015, een ander beeld.
Groenblauwe smurrie bij duiker Kralingse Plaslaan (ene kant)
Niet alleen is de blauwalg een ontzettend smerig gezicht, maar ook de geur is niet om te harden. Verder maakt deze smurrie mensen ziek. De leider van een aantal joggers waarschuwde zijn groepje in de buurt van Minang Kabau niet langs de Plas naar de molens te gaan, maar een route door het bos te nemen. “Anders raak je nog verdoofd ook”, lichtte hij zijn besluit toe. En inderdaad, een zeer pregnante misselijkmakende geur weerhoudt je ervan dicht bij het water te komen.
Hoe is het mogelijk dat enkele jaren na zo’n grote schoonmaakoperatie de Kralingse Plas zo vervuild kan zijn? Is het dan gewoon weggegooid geld geweest een paar jaar geleden? Een verklaring van de gemeente waarom dit in een schone Plas kan gebeuren zou toch wel op zijn plaats zijn. Het gebeurt uiteindelijk niet zo maar. Van de Bergse Plassen is niet bekend dat er blauwalg is geconstateerd, iedereen zwemt dat het een lieve lust is.
Niet alleen de Kralingse Plas heeft van de blauwalg last. De vijver in het Rozenburgpark staat via een duiker in verbinding met de Plas. Als in de Plas wat mis is, dan is het Park ook niet in orde. Jarenlang had de vijver last van vreselijke wildgroei die er zeer onappetijtelijk uitzag. Dit jaar is dit niet meer het geval.
Er is iets mis met de Kralingse Plas. Daar moet wat aan worden gedaan. Meer dan alleen een mededeling in de krant en in de buurt van de Plas dat het verboden is om in het water te zwemmen.