Gelukkig een droge Koningsdag

Nederland heeft de naam dat het er altijd regent. Wie vaak op de fiets zit, weet dat dit bezijden de waarheid is. En ook de bezoekers van de vrijmarkt in het Rozenburgpark weten dat, ze hebben vaak juist veel zon en weinig regen. Ook morgen zal dat weer het geval zijn, als we de voorspellingen mogen geloven.
Omwonenden, maar ook bezoekers (en steeds vaker handelaren) van elders in de stad vullen het park. Ze zijn er heel vroeg bij. De eersten melden zich al wanneer de zon nog niet op is en stallen hun handelswaar uit, bijvoorbeeld op een grondzeil, geholpen door kleine kinderen. Kortom, een feestelijke gebeurtenis.
Vroeger zagen de omwonenden met angst en beven de toenmalige Koninginnedag naderen. Steeds grotere delen van het park werden in beslag genomen. Op zichzelf was dat geen bezwaar, maar de dagen erna ‘vergat’ de gemeente de enorme troep op te ruimen. Toen eenmaal een schoonmaakploeg arriveerde werd het werk maar half uitgevoerd.
Maar daar is een paar jaar geleden verandering in gekomen. Hoe de gemeente het doet is een raadsel, maar ‘s avonds op Koningsdag kun je nauwelijks meer zien dat zoveel duizenden mensen het park hebben bezocht. De ROTEB doet daarmee fantastisch werk en zorgt ervoor dat Koningsdag ook voor de omwonenden een echte feestdag is.