Wat moet in het park worden aangepakt?

Gelukkig heeft de gemeente (eindelijk) besloten knelpunten in het Rozenburgpark aan te pakken. Maar over welke knelpunten hebben we het dan en hoe zouden die moeten worden verbeterd?

De oostzijde van het park
Deze is al eerder aangepakt.
Laten we allereerst vaststellen dat de grootste problemen zich voordoen aan de westzijde van het park. De andere kant is in de loop der jaren al diverse keren onder handen genomen, de laatste keer nog maar een paar jaar geleden toen onder andere de wandelpaden 20-50 cm zijn opgehoogd. Het grote gazon aan die kant is in het verre verleden al een paar keer flink opgehoogd en dat merk je nu. Hoe hard het ook heeft geregend, er is geen plas te zien.

De westzijde van het park
Het is de westzijde van het park dus dat problemen geeft.
Het allerbelangrijkste knelpunt is het wandelpad tussen Kralingse Plaslaan en het Mecklenburgplein. Soms ontwikkelt zich hier een waterplas van minstens 300 m2 en meer dan een dm diep. Geen doorkomen aan dus. Ook de struiken staan hier regelmatig royaal onder water en het duurt dagen voordat er weer kan worden gelopen. Door de noodgrepen (lokale drainage) eerder dit jaar is het ontstaan van de plassen niet verholpen maar zijn ze wel wat eerder verdwenen. Maar dat duurt toch nog wel een paar dagen.

Struiken onder water
Verderop, richting Dillenburglaan staan de struiken tot aan de tuinen van de huizen aan de Mecklenburglaan vrijwel voortdurend onder water. Bijvoorbeeld, het hoogteverschil tussen het park en de tuin van het huis aan de Dillenburglaan is misschien wel 70 cm. Wat zou dit stuk van een ophoging opknappen.

Opnieuw grote plas
Het pad en de aanliggende groenstrook tussen Dillenburglaan en fietspad Oranjelaan staan ook snel onder water zodat wandelen moeilijk is (niet op het laatste stuk dat jaren terug is opgehoogd). Op het gazon aan de oostzijde van het pad vormt zich dan een flinke plas waar zelfs de eendjes in kunnen badderen. Deze plas is ook niet snel verdwenen.

Langs de vijver
Lopen we langs de vijver terug naar de Vijverbrug dan is dat na regenval vaak praktisch onmogelijk. Een lange plas verhindert dit na enige regenval. Er is zelfs een vaste verbinding tussen wandelpad en de vijver.
Verderop, even voorbij de Vijverbrug staat op het gazon vrijwel voortdurend een gigantische vijver die alleen pas na een langere droge periode droogvalt en dan een grote zwarte vlek achterlaat. Vroeger stond hier een fraai bloemenperk maar omdat dit vaak onder water stond, is dat verwijderd. Maar even snel is op deze plaats weer een plas gevormd bij de eerste de beste regenbui.
Verderop is het pad ook vaak niet te gebruiken.

Samenvatting
Voor een beperkte aanpak die de gemeente voor ogen heeft, hoeft niet het hele park worden opgehoogd. Wanneer belangrijke knelpunten worden aangepakt dan is het grootste leed geleden. Maar een monument als het Rozenburgpark verdient beter dan alleen het opruimen van knelpunten. Dus de gemeente zou het niet bij deze operatie moeten laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *