De afgelopen jaren werd het Rozenburgpark regelmatig door zo’n grote wateroverlast geteisterd dat het voor bezoekers niet toegankelijk was. De aanleiding voor de Ambitie Park Rozenburg is deze overlast te verhelpen. Tegelijkertijd lijkt het de bedoeling dat ook andere problemen in het park zullen worden verholpen. Hierover zijn aan de projectmanager Mart van Zijl een aantal vragen en/of opmerkingen gesteld die mogelijk ook tijdens de bewonersbijeenkomst op 2 juli ter sprake kunnen komen.
- Naast de aanpassing van het reliëf worden ook verlaagde plantenvakken genoemd om de wateroverlast te verhelpen. Komen grote delen van het park (de randen met bosschages) nu vrijwel permanent onder water te staan, zoals nu al meestal het geval is met de plantenvakken die grenzen aan de huizen van de Mecklenburglaan? Bezoekers zouden wensen dat het gehele park droog is, grote uitzonderingen daargelaten.
- Nieuwe beplanting en natuurvriendelijke oevers zullen de ecologische waarde van het park mogelijk versterken. Dat is goed nieuws. De verschraling van de laatste jaren zou hiermee worden hersteld (zo is het prachtige perkje met de kobaltblauwe klinkers achter Kralingse School jaren geleden verdwenen, het bloemenperk met hortensia’s ter westzijde van de Vijverbrug is verwijderd en vormt nu een ingeklonken stuk grond).
- In dit verband wordt ook genoemd ‘verwijderen van een deel van de lichtmasten’. Maar het park moet niet alleen overdag maar ook ’s avonds en ’s nachts toegankelijk blijven. De huidige verlichting maakt dit mogelijk. Minder verlichting is daarom uit den boze, wie durft nog door een donker park te gaan? Jarenlang is terecht geklaagd dat de verlichting niet goed werd onderhouden: lantaarns werkten niet goed of onvoldoende. De laatste jaren is dat aanzienlijk verbeterd en het is daarom wrang nu te zien dat de verlichting zou worden verminderd. Of is dit verkeerd begrepen? (Er zou nog wel een lantaarn kunnen worden geplaatst bij de middelste uitgang naar de Kralingse Plaslaan)
- De renovatie van het Rozenburgpark werd al eind 2022 door Team Kwartiermaken onder leiding van projectmanager Anne Mollema aangekondigd. Is daarna helemaal niets meer gedaan aan verdere voorbereidingen? Men zou dat vermoeden wanneer medio 2025 een aantal belangrijke zaken nog moet worden uitgezocht en uitgewerkt, zo blijkt uit de folder.
- Dat de werkzaamheden in fasen worden uitgevoerd, is te billijken. Maar de genoemde periode 2025-2026 doet het ergste vermoeden. Kunnen we ervan uitgaan dat een en ander in het voorjaar 2026 na vele jaren eindelijk wordt afgerond en met name de ernstige wateroverlast tot het verleden behoort?