Voorkant Mecklenburglaan (ca. 1920)

Een statige Laan in Kralingen

Het is niet precies vast te stellen wanneer deze foto is genomen, maar we zullen er met het jaartal 1920 niet ver naast zitten. Dit gedeelte van de Mecklenburglaan ligt aan de oostzijde, grenzend aan de Kralingse Plaslaan. De achterzijde van dit huizenblok grensde onmiddellijk aan het Rozenburgpark. Immers, de huizen die nu aan het Mecklenburgplein en Kralingse Plas staan, waren op dat moment nog niet gebouwd en hun tuinen behoorden toen nog tot het park.
De huizen zijn in de loop der tijd niet veel veranderd. Wel zijn er een paar kleine verschillen. In de eerste plaats is er van begroeiing nog nauwelijks sprake. De meeste huizen hebben nog dezelfde hekken in de tuin, en ook zijn er huizen die in die tijd zonwering hadden. Ook kan, met enige moeite, worden gezien dat in de loop der tijd veel glas-in-lood is vervangen door het goedkopere en eenvoudiger te onderhouden gewone vensterglas.
Een opvallend verschil is de bestrating op de voorgrond. Het lijkt erop dat in die tijd het wegdek in tweeën was gedeeld. Die gedachte wordt ook gevoed door de tekening op de bebouwingsverordening uit 1934.

Voorkant Mecklenburglaan 1920
Voorkant Mecklenburglaan anno ca. 1920
Bebouwingsverordening uit 1934
Bebouwingsverordening uit 1934