2009/05/18 Rozenburgpark beter af zonder bankjes

Het is een droeve constatering, maarde feiten liegen niet. Het Rozenburgpark en vooral zijn bezoekers zijn veel beter af zonder de bankjes. Ze zijn een paar jaar geleden vernieuwd en op andere plaatsen gezet in de hoop dat ze minder overlast zouden veroorzaken (zie ook het artikel van 7 juni 2004), maar deze hoop is ijdel gebleken.
Bij de renovatie van het Rozenburgpark drie jaar geleden zijn de oude bankjes vervangen en tevens op een beter zichtbare plaats gezet. Dit alles in de hoop dat er op en rond de bankjes minder overlast zou ontstaan. Nu blijkt dat deze hoop niet is uitgekomen.
Vanmorgen trof de redactie een vrachtauto met opschrift ‘Dieptereiniging’ in het park aan, bij een van de bankjes. Deze zijn vrijwel zonder uitzondering volgekalkt met kreten, leuzen of zomaar volgespoten en daar ging het personeel wat aan doen.
Toen de schoonmakers werd gevraagd of zij er niet moedeloos van werden steeds weer opnieuw de bankjes te moeten reinigen (en ze worden daar helaas ook niet mooier van), antwoordde de man monter dat het nou eenmaal niet anders was, het was mooi weer en straks zagen ze er weer schoon uit. En inderdaad, de grafitti was even later verdwenen, maar de bewerkte, vale vlekken bleven triest zichtbaar. Ook nam hij gelijk even de grond van het pad vlak voor de bank onder handen want daar was in grote gele letters een naam gespoten.
Ondertussen trok een klein legertje schoonmakers van de Roteb vanaf de Kralingse Plaslaan het park binnen. Dat was ook deze keer hard nodig, want het park ligt vol met verpakkingsmateriaal. Dat wordt door schooljeugd overdag, maar met name ook ‘s avonds, bij de bankjes in het gras gegooid en waaiert geleidelijk uit over de gazonnen en tussen de struiken van het park. Het zijn natuurlijk de blikjes, maar ook de lege pakken chips, plastic zakken, pizzadozen, verpakkingen van spritsen, lege plastic flessen, bierflesjes, je kunt het zo gek niet bedenken. De rotzooi ligt overal, maar is zonder uitzondering afkomstig van de bankjes waar de viezigheid het grootst is.
Het zou een zegen zijn voor het Rozenburgpark, de bezoekers en de deelgemeente wanneer de bankjes zouden worden verwijderd.

Rozenburgpark

Het Rozenburgpark ziet er vanaf de Kralingse Plaslaan betoverend uit, maar wie de moeite neemt even het park in te wandelen, ziet dat het van dichtbij een stuk minder fraai is. Het park zal van de verdwenen bankjes het meest profiteren.

Bezoekers

Voor de bezoekers van het park zal het een verademing zijn wanneer de bankjes zullen zijn verwijderd. Geen troep meer, geen rondhangende jeugd, geen rondscheurende scooters heen en terug naar de diverse bankjes. Helaas, helaas voor de bezoeker die even wil zitten, maar die begint daar nu ook al haast niet meer aan. Wie wil er nu op een bank met (misschien wel niet droge) grafitti zitten, tussen de troep?

Deelgemeente

Het zal de deelgemeente heel veel geld schelen wanneer het Rozenburgpark van de bankjes zou worden verlost. Veel minder schoonmaakkosten en veel minder klachten van bezoekers over troep en lawaai.