Het bekende rozenperkje ter hoogte van het Mecklenburgplein werd deze week in de stromende regen door een bulldozertje uitgegraven en weer gevuld met aarde gemengd met zand. Afwateringsproblemen … Misschien wordt het later vervangen door hortensia’s. Laten we dat in elk geval maar hopen.
Een tiental jaren geleden fleurden diverse perkjes het Rozenburgpark op. Achter de Kralingse School lagen een paar prachtige tuintjes gevuld met diverse vrolijke plantjes. Wie herinnert zich niet deze kleurige perkjes die werden doorsneden door prachtige licht kobaltkleurige keitjes. Plotseling en om onduidelijke redenen werden deze juweeltjes vervangen door een gewoon stukje gras.
Bij het houten bruggetje (officieel de Vijverbrug) gebeurde hetzelfde. Een flink stuk met hortensia’s was plotseling verdwenen, officieel vanwege problemen met de afwatering. Ook nu weer werd dit mooie perkje vervangen door een alledaags stukje gras dat vrijwel permanent onder water staat.
Er was nog een perkje over in het Rozenburgpark, het bekende rozenperkje ter hoogte van het Mecklenburgplein. Al jaren lang verpieterde dit fleurige stukje Rozenburgpark door gebrek aan echt onderhoud. Om de paar maanden kwamen er een paar kerels wat schoffelen en lieten het afval tussen de plantjes liggen. De zorg die rozen doorgaans nodig hebben, kon er helaas niet af. En zo kon het dus gebeuren dat ook dit laatste stukje historie deze week in de stromende regen door een bulldozertje uitgegraven werd en later weer gevuld met aarde gemengd met zand. Opnieuw afwateringsproblemen, tenminste zo vertelde de druipende onderhoudswerker. Desgevraagd deelde hij mee dat het misschien later wordt vervangen door hortensia’s.
En zo gaat het met het Rozenburgpark: een vijver tot over de rand gevuld met een slijmerige substantie, veel, veel gras en bomen. Er kan geen bloemetje af.
Commentaar januari 2015. Het Rozenburgpark is een zeer prettige plaats om in te vertoeven en dat willen de bezoekers ook graag zo houden. Dan moet wel goed onderhoud worden gepleegd. Op dit moment wordt de vijver onderhanden genomen: nieuwe beschoeiing en uitgebaggerd. De vraag is of dit laatste de buitensporige algengroei van de laatste jaren voorkomt. De struiken van het Rozenburgpark leiden een triest bestaan. Vrijwel nergens wordt onderhoud gepleegd zodat ze op de meeste plaatsen een ondoordringbare jungle vormen met veel troep (papiertjes, blikjes en ander verpakkingsmateriaal) en vrijwel permanente waterplassen. Dit kan veel beter en dat zou met zo’n mooi park eigenlijk ook moeten.