2009/05/02 Smeerboel groeit letterlijk de vijver uit

Op deze plaats is al vaak en dat gedurende vele jaren gewezen op de smerige vijver van het Rozenburgpark. Wat eigenlijk een pronkjuweel van het park zou moeten zijn, is in de loop der tijd verworden tot een smerige, zeer ondiepe waterpoel. De laatste weken is het niet meer te harden.
Het wordt de hoogste tijd dat de deelgemeente actie onderneemt en het smerige, ondiepe poeltje weer tot een fraaie, heldere en schone vijver omtovert. De deelgemeente zal inderdaad bijna echt moeten toveren, want het is in een woord: vreselijk!
Al vanaf het eerste moment dat deze site in de lucht is (en dat is al weer acht jaar geleden), kwam de vijver ter sprake. Omdat het Rozenburgpark zelf ook voortdurend in deplorabele toestand verkeerde – en het is nog steeds niet uit de gevarenzone – worden klachten over de vijver al snel gezien als luxe opmerkingen: we hebben wel wat belangrijkers aan ons hoofd.
Nu wordt de rekening van jarenlange verwaarlozing gepresenteerd. In de vijver is een soort alg aan het woekeren die op sommige plaatsen bijna letterlijk de vijver uit groeit. Een smerige, slijmige substantie die zich snel uitbreidt. De vanuit het park in het water van de vijver gewaaide boodschappenzakken en pizzadozen, drijven niet meer, maar liggen op de geelgroene brij. Ook de blikjes en kartonnetjes komen niet meer door de substantie heen. Op de onderstaande foto’s kan men het misselijkmakende tafereel aanschouwen.
Overigens, wat nu op de brij ligt, zakte voorheen naar de bodem waardoor de vijver eigenlijk niet eens meer een vijver is, maar een zeer ondiep vies watertje. Een wandeling langs de vijver – zoals doe je niet echt meer voor je plezier – maakt duidelijk wat er zoal in de loop der tijd in de vijver is gedumpt: pakken kranten, flessen, poppen, je kunt het zo gek niet noemen of het heeft wel een plaats in de vijver gevonden.
De grote vraag is nu: wanneer doet de deelgemeente hier eens wat aan?
(De foto’s zijn door de redactie genomen op 2 mei 2009)

Smerige sloot Rozenburgpark 01
Let ook op de jarenlange opgehoopte bladerenmassa. Kennelijk heeft de deelgemeente gehoopt dat bladeren in water zullen verteren. Door gebrek aan zuurstof is dat dus niet goed gelukt.

Smerige sloot Rozenburgpark 10
Dit is een van de vele blikjes die een thuis hebben gevonden in de vijver van het Rozenburgpark. Vaak hopen ze zich op aan de zijde van de Kralingse Plaslaan waar ze zo voor het opscheppen liggen, maar dit wordt niet of veel te weinig gedaan. Ze dobberden voorheen heen en weer, maar nu hebben ze eindelijk rust gevonden op de slijmige brei.

Smerige sloot Rozenburgpark 03
Ziehier het frisse uitzicht op de vijver van het Rozenburgpark. Vergroot de foto maar eens uit om je maag echt te voelen.

Smerige sloot Rozenburgpark 05
Nu is het een kartonnetje, elders zijn het kranten (soms in stapels), blikjes, plastic zakken en zo meer. Geen plezierige blik op wat een mooie vijver zou moeten zijn.

Smerige sloot Rozenburgpark 06
Een hoogtepunt van een misselijkmakend aanzicht van de vijver van het Rozenburgpark. Het resultaat van jarenlange verwaarlozing.

Smerige sloot Rozenburgpark 08
Dit is helaas niet de enige krant in de vijver .

Commentaar januari 2015. De vijver is de afgelopen weken onder handen genomen: nieuwe beschoeiing en uitgebaggerd. Zou het hebben geholpen? Dat merken we snel genoeg.