2009/03/09 Weinig perkjes en planten

De kwaliteit van het Rozenburgpark is de afgelopen jaren verbeterd. Bijna was het ten prooi gevallen aan de verloedering, maar aan deze tendens is tijdig een halt toegeroepen. Maar er valt nog veel te verbeteren. Denk bijvoorbeeld eens aan de perken en planten. Vroeger waren die er nog wel, maar ze zijn inmiddels verdwenen. Blijven ze ook weg of komen ze misschien wel weer terug?
De ouderen onder ons kennen die perkjes nog wel, vaak met smaakvol uitgezochte planten. Wat te denken van de perkjes met paadjes achter de Kralingse School. De paadjes ertussen waren bestraat met die prachtige blauw getinte keitjes. Waren er in de perkjes viooltjes geplant, herinneren we ons dat wel? Ze zijn inmiddels verdwenen en hebben plaats moeten maken voor wat karakterloos gras. Waren de lagere kosten van onderhoud misschien de oorzaak?
Aan de westzijde van het houten bruggetje lag ook een prachtig perkje met prachtig gekleurde bloemen. Van grote afstand al was dit perkje een lust voor het oog. Een paar jaar geleden ook verdwenen. Het argument van de deelgemeente was dat de bloemen zo vaak werden gestolen. Ja, zelfs bloemen zijn niet meer veilig. Maar of dat nu ook de reden mag zijn voor verdere verschraling? Kijk bijvoorbeeld eens naar het prachtig onderhouden perkje op de hoek van de Mecklenburglaan en de 1ste Jerichostraat (overigens, het uitzicht op dit prachtige perkje wordt de laatste tijd steeds vaker ontnomen door een ontsierende, geparkeerde witte bus). In dit perkje staan veel bloemen en plantjes en die worden uitstekend onderhouden. Is dit een particulier initiatief? Het kan dus wel, dan moet af en toe maar een plantje worden bijgeplant.
Gelukkig is er nog een rozenperkje bij het Mecklenburgplein. Het wordt bijgehouden en een paar keer per jaar staan de rozen in volle bloei.
Een oproep aan de deelgemeente: breng de perkjes weer terug in het Rozenburgpark en roep daarmee een halt toe aan de verschraling!