2009/03/09 Vijver blijft een probleem

Op deze plaats hebben we al vaker over de deplorabele toestand van de vijver geklaagd. Toch blijkt dit stille watertje steeds aan de aandacht van de deelgemeente te ontsnappen. Wat is er eigenlijk mis met de vijver ?
De vijver is een niet echt stilstaand water want het staat in verbinding met de Kralingse Plas. Het biedt huisvesting aan eenden (veel minder dan vroeger, waar zijn die toch allemaal gebleven?), maar verder aan alleen maar troep.
Wanneer je met de auto op de Kralingse Plaslaan rijdt en een blik in het Rozenburgpark werpt, dan ziet dit er zeer fraai uit, zo ook de vijver. Wanneer je de moeite neemt even uit te stappen en een wandelingetje te maken, dan vallen diverse tekortkomingen op, ook bij de vijver.
Loop je langs dit watertje, dan valt onmiddellijk op dat het bijna nergens dieper is dan tussen de dertig en vijftig cm. Voor een deel is dat te wijten aan bladeren die op de bodem blijven liggen en kennelijk slecht verteren, maar ook de rommel die in de vijver is gegooid of gewaaid zie je duidelijk liggen. Soms hele pakken huis-aan-huisbladen, een enkele keer een boodschappenwagen van Albert Heijn en verder andere rommel die niet blijft drijven.
Daarnaast nog de troep die niet zinkt en zichtbaar blijft drijven. Natuurlijk de altijd aanwezige blikjes, maar ook plastic flessen en ander verpakkingsmateriaal. Gelukkkig helpt de natuur de vijver een beetje, want veel van deze rommel dobbert langzaam naar het rooster aan de kant van de Kralingse Plas. Een onderhoudsman zou daar wekelijks hele hoeveelheden troep zo uit het water kunnen vissen, maar dat gebeurt helaas niet.
Wanneer wordt de vijver onder handen genomen, zoals dat nu kennelijk ook gebeurt met de Kralingse Plas?

Commentaar januari 2015. De vijver is de afgelopen weken onder handen genomen: nieuwe beschoeiing en uitgebaggerd. Zal het helpen?