2004/05/01 Koninginnedag en ‘the days after’

Vroeger speelde Koninginnedag zich in de buurt uitsluitend af op het veld voor de school aan de Mecklenburglaan. Dat is nog steeds het geval (onder leiding van de Oranjevereniging), maar de laatste jaren strijken veel mensen uit de buurt, maar ook van ver daarbuiten, in het Rozenburgpark neer om hun waar aan de man te brengen. Dat geeft veel troep en die wordt aan het einde van de dag door de gemeente niet opgeruimd, zie de foto. Hier nog netjes aangeboden bij de afvalbak, maar dat is uitzondering.

troep_na_koninginnedag_2004_2

Gemengde gevoelens bij de vrijmarkt in het Rozenburgpark. Oké, kinderen uit de buurt willen natuurlijk graag wat spulletjes verkopen. Maar wil je nu ook beroepshandelaren die meubels, bedden en wat dies meer zij aanbieden, vrij spel geven?
Dit jaar was het in het Rozenburgpark drukker dan ooit tevoren. Het weer zat ook bijzonder mee. Zelfs ver voorbij het Mecklenburgplein zaten nog stelletjes kinderen. Een bijzonder gemoedelijke sfeer en na een dag feestvieren bleek dat veel mensen de troep die ze hadden gemaakt, keurig hadden verzameld en bij de vuilnisbakken hadden geplaatst.
Op het veld van de Oranjevereniging bleek dat vuil keurig netjes opgehaald, maar het Rozenburgpark moest hierop nog een aantal dagen wachten. Zelfs op zondag, dus al twee dagen later, stond het park vol met troep. Is het nu echt teveel moeite voor de (deel)gemeente de rotzooi van een dag feestvieren aan het einde van de dag uit het park te laten ophalen, nu de feestvierders al zo hebben meegewerkt?

Commentaar januari 2015. In de jaren na deze koninginnedag in 2004 bleven de problemen aanhouden. Maar de laatste drie jaren is het roer om. Veel verkoop, veel rommel, maar het is een wonder: de volgende dag liggen de gazonnetjes er weer als een biljartlaken bij. Bravo gemeente!