2002/07/18 Vernielingen in de nacht

Op een moment dat andere mensen slapen, trok een groep jongeren afgelopen nacht het Rozenburgpark binnen en streek neer op het bankje tussen het Mecklenburgplein en de Kralingse Plaslaan. Schreeuwend en onder luid gejoel werd een afvalbak gesloopt. De omwonenden hebben vijf keer 0900-8844 gebeld, maar dat leverde toch weer niets op, ondanks de nieuwe wind die zou waaien.

Wanneer je ’s nachts hoort dat jongelui het park onveilig maken, dan moet je 0900-8844 bellen. Dat raadt de politie aan. Dus dat deden enkele omwonenden dan ook. Resultaat: nul komma nul.

De eerste melding van een omwonende vergat de politie door te geven, diens andere meldingen werden wellicht wel doorgegeven, maar actie werd niet ondernomen.

Een andere omwonende belde ook de politie. De mevrouw die het gesprek aannam, was allervriendelijkst, vroeg ook nog meelevend of het signalement van de vernielers bekend was, had er begrip voor dat men niet ’s nachts in je blootje poolshoogte gaat nemen, verklaarde dat een auto zou worden gestuurd, maar ook dit heeft geen merkbaar resultaat opgeleverd.

Wat is de moraal van het verhaal? In de eerste plaats dat bellen naar 0900-8844 geen zin heeft. Verschillende omwonenden nemen ’s nachts de moeite uit bed te stappen om de politie uitgebreid te vertellen wat er aan de hand is. Ze kunnen ook gewoon blijven liggen, en de boel de boel laten
Een tweede conclusie is dat de deelgemeente, en dat zijn dus de bewoners van de deelgemeente, opdraait voor de kosten van herstel. Kosten die ook bij de vernielers zouden kunnen worden verhaald, wanneer de politie wel even de moeite zou hebben genomen met een wagen langs te rijden, zoals de bellers was beloofd. Zou zo’n nieuwe wethouder dan toch geen verschil maken?