2001/10/26 Zwervers strijken weer neer in park

Pas nadat per 1 juli 2001 de APV ervoor was aangepast, kon de politie in samenwerking met de deelgemeente de zwervers uit het Rozenburgpark weren. Tot die datum veroorzaakten ze veel overlast: vrouwen, kinderen en andere bezoekers werden lastiggevallen, het park werd gebruikt als een racebaan voor scooters en zo meer, en dat alles onder het nuttigen van veel, heel veel alcohol. De parkbezoeker heeft sinds 1 juli geen last meer van hen, maar daarin is weer verandering gekomen. Ze zitten er weer als vanouds.
En dat is slecht nieuws. Net nu de herfstvakantie afloopt en moeders met kinderen op weg naar de basisschool door of langs het Rozenburgpark moeten wandelen of fietsen, hebben de heren hun vertrouwde plekken op de bankjes weer ingenomen. Luidruchtig en voorbijgangers bedreigende opmerkingen toevoegend. Zwervers die een paar maanden geleden vrouwen ronduit bedreigden (die daarvan nu nog de schrik in de benen hebben), zitten er weer breeduit. Genoeg reden dus voor de argeloze parkbezoeker maar gauw een omweg te kiezen. De heren lusten een slok en zijn de gehele dag praktisch laveloos. De halve liter blikken bier mogen volgens de APV niet meer in het park worden gedronken, maar dat is niet de eerste zorg van deze zwervers. Plastic zakken vol worden tegen de poten van de bankjes geplaatst. Als een blikje eenmaal op is, doen ze daar niet moeilijk over: hup over de schouder in het gras. Dan heeft de ROTEB ook wat te doen!
Een omwonende die dit alles verontrust gadesloeg, is vrijdag 26 oktober 2001 naar het politiebureau Taborstraat gegaan. Of de politie hieraan niet wat kon doen, zo luidde het verzoek, anders zou het in een paar dagen net zo erg worden als toen in mei en juni. Er is proces-verbaal opgemaakt (hoe heet u, wat is uw meisjesnaam, wanneer bent u geboren, etc.), maar het is niet zeker dat de politie daadwerkelijk is opgetreden. De blikjes zullen worden opgehaald, in een plastic zak gedaan en bij de politie ingeleverd: als bewijsmateriaal!